Właściwości zdrowotne jabłek



Właściwości odżywcze jabłek:

Świeże jabłka zawierają pewną ilość witaminy C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1-1,5 g w 100 g świeżego jabłka). Przy obróbce cieplnej jabłek witaminy wodorozpuszczalne ulegają rozkładowi.

Świeże jabłko jest źródłem węglowodanów i lekkostrawnego błonnika. Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi konsumenta rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zdatne do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hipoglikemię.

Zalety jedzenia jabłek:

  • Chronią układ krążenia. Jabłka to bogate źródło kwercetyny - przeciwutleniacza, który uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się nich blaszek miażdżycowych. Poza tym pięć jabłek spożytych codziennie pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu o ponad 10%.


  • Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. To też zasługa kwercetyny, której działanie przeciwrakowe jest wyjątkowo efektywne,


  • Pomagają przy zaparciach. Dzieje się tak, ponieważ obecny w surowych jabłkach błonnik poprawia pracę jelit,